keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Vinkkejä siistiin cosplayhin

Alkuun, ei nämä ei ole mitään sääntöjä, vaan ihan vaan juttuja, joita ite teen ja ajattelin jakaa muille. Koska siis oon saanut kommentteja liittyen siihen, kuinka pukuni ovat siistejä ja jokusen pyynnön kertoa joitain cosplaysalaisuuksiani, niin tässä niitä nyt tulee. Mitään cosplaysalaisuuksia ei kyllä ole, vaan kaikki käyttämäni tavat on ihan yleisiä asioita.

Itse tosiaan siis pyrin puvuissani nykyään mieluummin siisteyteen kuin näyttävyyteen, mutta olkoon cosplaysi yksinkertainen koulupuku tai jättiläismäinen haarniska-asia ledeillä ja kahden metrin siivillä varustettuna, siisteys on se, mikä itseeni tekee vaikutuksen. Tässä nyt siis joitain pieniä perusvinkkejä, joita itse käytän omia cosseja tehdessäni.



Helmat, puntit ja muut käänteet
Kun helma asettuu nätisti eikä kierrä, on yleisvaikutelma aina parempi. Varsinkin kellohameissa (myös puolikellot ym.) helman kääntäminen vapaalla kädellä niin, että jokaisesta kohdasta on yhtä paljon käännetty ja ompelun jälkeen helmaan ei synny pieniä pusseja tai ryppyjä, on todella vaikeaa. Pikapalte helpottaa kääntämistä huomattavasti ja itse käytän sitä välillä myös suorahelmaisten hameiden helman kääntämiseen. Pikapalte on kankaaseen kiinni silitettävää kaksipuoleista liimanauhaa jonka yleisin leveys on noin 2cm. Pikapalte neulataan kulkemaan kankaan reunaa pitkin ja sen jälkeen kangas taitetaan niin, että pikapalte jää helman sisäpuolelle taitetun osan ja näkyville jäävän helman väliin. Sitten vain silitetään. Pikapalteen ei kuuluisi silityksen jälkeen irrota, joten helmasi ei tarvitse ompelua ollenkaan.
Housun punttien, hihansuiden ja muiden käänteiden kuten päänteiden kanssa auttaa yksi helppo asia. Jätä aina reilusti kääntövaraa. Tällöin kankaiden purkautuva reuna jää kauemmas käänteestä eikä langanpätkiä näy. Käänteet voi myös tuplaommella eli ensin n.1cm reunasta kulkeva ommel ja sen jälkeen toinen, joka kulkee kauempana reunasta kiinnittäen samalla myös isomman käänteen muuten irtonaiseksi jäävän osan. Näin varmistat käänteen pysymisen vaatteen sisällä siististi ja saat vaatteestasi hiukan ammattimaisemman näköisen. Tuplaompeleen tekemiseen menee vain hetki, mutta en pysty laskemaan niitä kertoja kun joku on ollut omistani vaikuttunut.



Hankalat kulmat ja osat, jotka näkyvät myös takapuolelta
Kaksipuoleisuus on tässä siisteyden kannalta ratkaiseva tekijä. Kaksipuoleisuus vaatii toki hiukan enemmän kangasta, mutta on täysin sen arvoista. Muutenkin tällaiset osat ovat usein pienehköjä, joten rahallinen menetys todella on sen paljon siistimmän jäljen arvoinen. Kaksipuoleisen kappaleen tekeminen on helppoa; leikkaat vain kaksi samanlaista kangaspalasta, neulaat ne yhteen niin, että oikeat puolet jäävät sisälle toisiaan vasten, ompelet reunat jättäen aukon jota kautta saat kääntämisen tehtyä. Ennen kääntämistä silitä saumat auki niin saat jäljestä oikeasti siistiä. Käännä jättämäsi aukon kautta, silitä ja ompele kääntämistä varten jätetty aukko käsin kiinni.

Kuva luvalla Hanskun blogista. Näin siistiä jälkeä saa kaksipuoleisena tekemällä.
Kuminin rusetti on kaksipuoleinen.

Silittäminen 
Sileä kangas lisää aina asun siisteyttä ja hyvinkin tehty cosplay voi näyttää ryppyisenä huonommalta kuin onkaan. Silittämiseen päteekin yksi asia: koskaan et voi silittää liikaa! Muistetaan nyt kuitenkin, että tiettyjä kankaita ei voi silittää ja muutenkin silittäessä tulisi käyttää kankaalle sopivia lämpötiloja. Itse silitän kankaan ennen työstämistä, sillä taitteilla ja rypyssä olevaa kangasta ei ole niin mukava leikata tai ommella. Silitän myös saumat auki aina heti ne tehtyäni, kaula-aukot yms. samoin. Itse käytän höyrysilitysrautaa jolla saa esimerkiksi vekkihameen vekit helposti pysymään, mutta joka on muutenkin normaalia silitysrautaa nopeampi käyttää. Silitä cosplaysi ennen pakkaamista. Vaikka matkalla tulisikin jokunen ryppy on se silti vähemmän kuin ilman silittämistä. Itse käytän muuten aina metallipäisiä nuppineuloja, koska niiden yli voi silittää ilman pelkoa nuppineulan nupin sulamisesta. Kankaille joita ei voi silittää (tekokuidut usein sulaa!): kannattaa kokeilla ripustaa vaate tai kangas henkariin ja viedä kylpyhuoneeseen suihkun ajaksi. Kosteus ja roikkuminen saattaa suoristaa. 



Yleistä
Leikkaa langat aina heti kun olet ommellut. Näin pukuusi ei varmasti jää roikkuvia langanpätkiä. Käytä peruukkisukkaa, varsinkin lyhyiden peruukkien kanssa. Älä lisää pukuusi osia, jotka eivät siihen kuulu. 

Jotta ei ihan kuvattomaksi jäisi laitoin sinne ihania siilejä <3

Ja hei, jos jokin jäi epäselväksi niin kysykää! Muutenkin saa pyytää jos haluaa tarkempaa selitystä tai tietää ihan jostain tarkemmin.

Ps. lukekaa myös Iriksen kommentissa olevat vinkit tuolta alhaalta, siellä on hyvää asiaa jota itse unohdin!


-Lilian

5 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä ja söpöjä siilejä. :3 Kiitos pikapalte vinkistä! Arvostan.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli todella hyödyllinen postaus! :) Tuosta pikapalteesta olen joskus kuullut, mutta nyt sain paremman kuvauksen asiasta ja uusia ideoita.

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvä postaus! Tuli itselle mieleen muutama:

    Kellohelmoja saa kurin kääntämällä niitä hyvin, hyvin vähän. Itse tykkään vetäistä reunan saumurilla ja sitten kääntämällä sen verran että langat jäävät piiloon. Tiuha siksakkaus tepsii myös, jos jaksaa niin voi vetäistä vaikka kaksi kierrosta niin kankaan langat jää varmana kiinni.

    Päärmeet ovat aika jees yleensä, eli juurikin se kahdesti kääntäminen (tuplaompeleella tai ilman). Käänteet ja päärmeet kannattaa muutenkin silittää aina etukäteen, niin ne eivät livistä käsistä, ja neuloja ei tarvitse ihan niin paljoa.

    Noita kinkkisiä kulmia tehdessä, kantsii leikata niitä saumanvaroja pois sit ompelun jälkeen! Esimerkiksi terävissä kulmissa ei tarvitse sitä senttiä enää ompelun jälkeen, joten kun leikkaa siitä terän alueelta saumanvarat viiteen milliin (tai jopa vähempään, joskin aika varovaisesti ettei ala kangas purkaantua!), saa sitä tavaraa pois pullistamasta. Tähän ihan parhaat on sellaiset todella terävät pikkusakset, joissa on sellainen todella terävä kärki.

    Sitten vielä tuli mieleen: aukileikkaukset! Jos ompelee kaarevia kohtia, saumavarat voi napsia sellaiseksi "hapsuksi" (mieluiten sellaiset kohdat, jotka jää muotokaitaleiden ja vuorien sisään, niin hapsut ei purkaannu). Teräväkärkisillä saksilla leikkaa ompeleen siitä kohdasta, missä lanka menee kankaan sisään, niin kangas ei purkaudu. Leikkaus tulee ihan parin millin päähän ompeleesta, ja kangas asettuu kaarelle nätimmin.

    Ää, nyt tulee mieleen niin paljon vinkkejä, että pitää varmaan tehdä oma kirjoitus samasta aiheesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kyllä, oot ihana Irtsa <3 Osasit heti löytää ainakin osan niistä asioista, jotka tiesin unohtaneeni, mutta jotka ei vaan tullut mieleen :D

      Poista
  4. Hyvä postaus, kiitos tästä vaikka oli mulle eniten tuttuja tekniikoita! Silti selvästi selitetty ja näin, on varmaan tästä postauksesta hyötyä muille! :)

    VastaaPoista