torstai 31. heinäkuuta 2014

Närcon osa 1: yleisfiiliksiä

Kävin tosiaan Närconissa viime viikolla. Tiesin etukäteen, että Närcon on todella erilainen, kuin suomen conit ja suhtauduinkin siihen enemmänkin festarina animeväelle ja muille vastaaville ihmisille. Etukäteisodotukset osuikin siltä osin aika oikeaan. Sen sijaan conin kokoa en ollut oikein käsittänyt. Jossain sanottiin, että Närconissa olisi ollut noin 7000 kävijää, mikä nyt ei ole niin paljon enemmän kuin Traconilla, mutta conialue oli todella laaja, mikä sai tapahtuman tuntumaan isommalta. Festaritunnelmaa lisäsi se, että tapahtuma oli hyvin ulkoilmapainoitteinen ja kaikki isoimmat ohjelmat tapahtuivat ulkoilmalavoilla. Lisäksi conialueella oli erilaisia ruokakojuja ulkona.

Närconin käytössä taisi olla koko Linköpingin yliopiston kampus.

Cosplay Närconissa oli myös hiukan erilaista kuin mihin on tullut suomessa totuttua. Viime vuodesta oli ilmeisesti tultu eteenpäin, koska kuulemani mukaan viime vuonna oli vielä cosplayta ollut pääosin ihan vain muutamasta sarjasta ja todella tunnettujen hahmojenkin tunnistaminen todella huonoa. Tänä vuonna hajontaa cossattavissa sarjoissa oli ihan hyvin. Ostopuvut olivat selvästi yleisempiä kuin suomessa. Itsetehdyissä puvuissa oli todella hienoja ja vaativia pukuja ja sitten oli selvästi aloittavia cossaajia, ns. keskitaso tuntui puuttuvan. Närconissa näki myös yllättävän paljon ihan vaan todella vähiin vaatteisiin pukeutuneita ihmisiä. Osittain kuumuus selittää ehkä tuota, koska siellä kyllä oli todella kuuma. Noin kello 12-16 ei viitsinyt ulkona auringossa liikkua ollenkaan, koska heti tuntui, että sulaa. Ja itse en ole herkkä lämpimälle säälle vaan pidän siitä. Vaikka kuumuus selittääkin osan vähäpukeisista ihmisistä, niin väitän silti, että suomessa edes samoissa lämpöasteissa ei conittajia nähtäisi samalla tavalla pukeutuneena. Onko tuo sitten hyvä vai huono, sen päättäköön jokainen itse.

 

NCC jonotusta.

Myyntipöytien tarjonta Närconissa oli osittain hyvin samanlaista kuin suomessa, osittain erilaista. Animeoheistuotteita oli yhtälailla kuin suomessakin, pehmoleluja ehkä jopa enemmän. Manga puuttui oikeastaan kokonaan. Animea myytiin enemmän, mutta osa oli selvästi piraatteja. Figuureitakin oli paljon, mutta figuureista en tiedä vielä niin paljoa, että niiden aitoudesta voisin sanoa mitään. Itselle mukaan tarttui Fate/Zeron Blu-Rayt, Garden of Words elokuva tuliaisena ja Madoka paita.

Uusi paita pääsi jo samana iltana käyttöön.

Ohjelmaa kai oli jonkun verran, mutta sen ollessa ruotsiksi ei ohjelmatarjontaan tullut tutustuttua tarkemmin. Onneksi isolla näyttämöllä pidetyt ohjelmat kuten avajaiset ja NCC juonnettiin englanniksi. Kävin myös katsomassa sunnuntai aamuna Niew Photographyn ohjelman valokuvaamisesta, kun Niew lupasi pitää sen englanniksi jos meidän porukka sitä menee katsomaan. Niin, ja itsekin päädyin yhteen ohjelmaan, kun Närconin cosplayvastaava pyysi yhdeksi panelistiksi International Cosplay Paneeliin. Siellä sitten kerroin suomalaisista coneista ja cosplaysta kahden espanjalaisen ja kahden liettualaisen kertoessa omien maidensa vastaavista jutuista.

Panelistina oli aika jännää olla. 

Pieniä vinkkejä Närconiin menijöille: jos menet laivalla, kannattaa ottaa laivayhtiön oma bussiyhteys Tukholmasta Linköpingiin. Oli ehdottomasti halvin ja helpoin tapa. Coniin kannattaa varata jotain evästä jos Saarioisten hampurilaisten tai nachojen tyyppinen ruoka ei ole ajatuksesi hyvästä välipalasta. Kaikki jännä tapahtuu conissa myöhään illalla, joten päivät kannattaa painottaa iltaan. Jos pitää valita aikaisin aamulla paikalle meneminen ja aikaisemmin lähteminen tai myöhemmin paikalle meneminen ja myöhemmin lähteminen niin suosittelen ehdottomasti jälkimmäistä.

Iltahengausta Confusionin teltalla.

Itselläni oli Närconissa hauskaa, vaikka miinuksiakin oli. Emme mm. saaneet meille luvattuja badgeja minkä takia emme päässeet green roomiin tai saaneet tunnuksia WLANiin. Muitakin derppejä oli, mutta päällimmäiseksi mieleen jäi kyllä rento meininki. Toivoisin, että suomessakin jokin sellainen con, joka ei perusta niin ohjelmasta uskaltaisi lähteä ihan rohkeasti tekemään conia, jonka tarkoitus on puhtaasti hengailla. Kun pääpaino on yhdessä asiassa, on se yksi asia helpompi tehdä hyvin.

Ihaniin tyttöihin on hyvä lopettaa. 

Ainakin yksi kirjoitus Närconista vielä tulossa koskien siellä käytettyjä cosseja.

-Lilian

2 kommenttia:

 1. Täytyy tähän sanoa, että jos laivalla menee niin kannattaa lähteä omalla autolla :) Tulee halvemmaksi kun bensat jaetaan kaikkien kesken, ja sitten muutenkin mukavampaa kulkea :D Kun itse käytiin Närconissa meillä oli tosiaan auto messissä, niin samalla reissulla käytiin Tukholmassa pyörimässä+Linköpingin keskustassa :)
  Ihana lukea että oli kuitenkin kivaa, itselläkin oli ajatuksena tänä vuonna taas lähteä, mutta se sitten jäi :D Ehkä sitten ensi vuonna :P
  Kuvia cosseista odotellessa~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oma auto olis ehdottomasti paras kyllä, mutta ei ollut meille vaihtoehto. Me ei oltu varattu mitään kuljetusta Tukholmasta Linköpingiin eikä Linköpingistä Tukholmaan ja laivatermimanaalissa kysyessäni selvis, että tuo laivayhtiön oma bussi oli huomattavasti halvempi kuin mitä olin muita etukäteen netistä katsonut. Takaisin ei valitettavasti sillä päästy vaan piti tulla junalla, joka olikin sitten euroissa parikymppiä kalliimpi ja joutui pysähtelemään pari kertaa keskelle ei mitään, kun raiteilla oli ruuhkaa.

   Mutta kivaa oli kyllä juu! Harmi, että et päässyt tänä vuonna, ajattelin, että saattaisit siellä olla.

   Kuvia tulee, kunhan niitä kuvaajalta saan :)

   Poista