sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Tuomarivuodatus Animecon X

Enpä nyt ihan oikeasti jaksa käyttää aikaa otsikon keksimiseen. Varmaan pitäisi, mutta kun ei kiinnosta. Asiaan siis.

Viime viikonloppuna oli Animecon. Olin tammikuussa lupautunut cosplaytuomariksi. Yleensä tuomarointi on niitä hommia, joista coneissa melkein eniten pidän, ja siksi aina tilaisuuden tullen otan ne vastaan. Tällä kertaa vaan harvat asiat menivät oikeasti hyvin, joka laski innostustani tosi paljon. Tiedotus tuomareille ennen conia oli todella huonoa ja oikeastaan kaikki tieto, mitä minulla ennen conia oli, oli lähinnä seurausta siitä, että olin itse asiasta kysynyt. Itsehän en mitään erikoista perehdytystä hommaan tarvinnut, olenhan tuomarina ollut useamman kerran ennenkin, mutta esimerkiksi työajat ja se onko töissä sekä lauantaina että sunnuntaina olisi ollut kiva tietää varmaksi jo ennen kuin conia edeltävänä torstaina. Siis kaksi päivää ennen tapahtuman alkua.

Tapahtumaan itseensähän kävelin lauantai aamulla työvoimaovesta sisälle ilmoittamalla, että olen cosplaytuomarina ja kun nimeä ei listasta löytynyt, jatkoin vain matkaani sisälle. Työvoimallahan siis piti olla sekä badge että ranneke. Badgen sain oltuani paikalla ehkä tunnin kun itse sellaisen sitten kävin hakemassa, sitä ennen kukaan ei sitä minulta kysellyt. Rannekkeen hain Infosta joskus lauantaina alkuillasta ja siihen saakka olin kulkenut pääovistakin sisään monet kerrat pelkällä badgella.  En sitten tiedä, mielestäni en todellakaan ole niin tunnettu kasvo, että ihmiset tunnistaisivat naamasta ja siksi noin pääsisi käymään. Aikaisemmin ei ranneketta tullut haettua, koska ne olivat kuulemma loppu ja loppujen lopuksi sainkin viime vuoden rannekkeen. Minun lisäkseni tuomarithan eivät kai edes saaneet badgeja. Itse olen tyytyväinen että badgen sain, ne kun ovat kivoja muistoja.

Päästyämme aluelle, jossa tuomarointi alkaisi kyselimme muiden tuomareiden kanssa, olisiko mahdollista saada jotain syötävää backstagelle tuomareita varten, kukaan kun ei ollut kerinnyt syömään ja aikataulullisesti aikaa pitäisi olla seuraavan kerran neljän ja puolen tunnin kuluttua. Yleensä kun sekä tuomareista että kisaajista pidetään hyvin huolta conin puolesta, olin todella yllättynyt, kun tällä kertaa saatavilla ei ollutkaan kuin vettä. Green Roomista ruuan pois tuominen oli ilmeisesti kielettyä, mikä kyllä tavallaan käy järkeen, tarkoitus kun ei kuitenkaan ole, että ihmiset käyvät sieltä pakkaamassa itselleen eväitä tai vievät ruokaa muille. Kun kyse on kuitenkin conin omasta työvoimasta, joksi tuomareiden pitäisi myös lukeutua, pitäisi olla mahdollista järjestää niin, että jotain pystyttäisiin takahuoneeseen toimittamaan. Loppujen lopuksi, kysyttyäni asiaa useamman kerran saimme keksejä ja kahvia. Itse en tosin kahvia juo, joten tyydyin sitten vain mutustelemaan niitä keksejä pahimpaan olooni. Mikäli olisin tiennyt, että mitään ei ole tarjolla olisin syönyt jotain etukäteen. Ikinä en vaan ole ollut kisaajana, tuomarina tai mammana cosplaybackstagella, jossa ei olisi ollut tarjolla jotain juotavaa ja syötävää. Ihan jo kisaajien hyvin voinnin takia olisi backstagella hyvä olla jotain sokeripitoista juotavaa ja syötävää, sillä usein kisaajat jännittävät niin paljon, että unohtavat syödä. Sitten on ne kisaajat, joiden puku estää esimerkiksi vessassa käymisen tai syömisen. Pyörtymisiltä ja pahoilta oloilta vältytään, kun kisaajille on jotain sokeripitoista juotavaa ja syötävää jolla verensokerit saadaan pysymään ylhäällä kisan loppuun asti jonka jälkeen kisaajat usein menevät joko syömään tai vaihtamaan hankalimmat puvut pois päältä.

Tuomarointi itsessään sujui kivasti, josta suurin kiitos kuuluu osaaville tuomarikollegoille. Tuomaroimme helposti alle tuomaroinnille varatun ajan sillä kisaajia oli todella vähän. Pääsimmekin onneksi tauolle ennen kisan alkamista ja syömään. Muuten olisinkin ollut jo aikas pahalla päällä ennen kisaa ja palkintojen jakoa. Tosin ennen tätä taukoa koitin käydä viemässä kisan tuloksia Infoon. Infossa oli kolme työntekijää, jotka ilmeisesti kiireisinä jakoivat cosplaykisan lippuja, mutta en silti todellakaan arvostanut sitä täydellistä huomiotta jättämistä minkä näiltä kolmelta tytöltä sain. Olin käynyt aikaisemminkin useaan otteeseen Infossa tuomarointi asioilla, joten he kyllä tiesivät kyseessä olevan tuomari. Loppujen lopuksi kyllästyin vain seisoskelemaan typerän näköisenä sivussa ja yrittämään silleen kovaa ääntä pitämättä antaa tulokset Infon työntekijöille ja ilmoitin, että tässä olisi nyt nämä, ottakaa nämä tai jätän nämä vaan tähän. Jouduin hoitamaan tuon hiukan ikävästi kun koitin välttyä rupeamasta kovaan ääneen huutelemaan, että tässä olisivat nyt nämä tulokset siihen kisaan mitä te kaikki haluatte katsomaan. Ilmaistuani asiani sitten hiukan ikävämpään sävyyn sain vihdoin tulokset jätettyä ja siirryttyä Green Roomiin tankaamaan ennen kisan alkua.

Tahdon erikseen kiittää Teme Sandblomia joka toimi cosplaypappana ja auttoi meitä tuomareita saamaan palkinnot lavalle saakka. Kiitokset myös sille toiselle papalle, sinun nimeäsi en tiedä. Tosiaan, jaoimme aika isot määrät palkintoja sekä aloittelijoiden että kokeneiden sarjojen sijoittuneille ja jouduimme itse tuomareiden kesken suunnittelemaan miten saisimme kaiken lavalle ilman, että kukaan meistä juoksentelee edestakaisin hakemassa niitä backstagelta. Itse lavaosuus meni taas ohi ihan yhdessä hujauksessa. Lavallekaan meille ei ollut annettu minkäänlaisia ohjeita, joten itse ensimmäisenä lavalle menneenä tuomarina parkkeerasin itseni vaan johonkin kohtaa lavaa ja koitin sitten seisoskella siinä sen näköisenä, että tässä minun kuuluukin olla. Toivottavasti ei näkynyt yleisöön. Kaikki cosplaymammat ja -papat eivät sitten muuten hoitaneetkaan hommiaan yhtä mallikkaasti, vaan useampaan kertaan näin samoja naamoja vain istuskelemassa jalat ylhäällä backstage alueella vaikka kisa oli juuri alkamaisillaan ja silloin kisaajien jännitys on korkeimmillaan. Backstagella oli myös muuten sinne kuulumatonta porukkaa tuomaroinnin ajan. Olisikohan jatkossa mahdollista järjestää tuomarointia varten sellaiset tilat, joissa oli vain tuomarit ja kisaaja?

Toivon, että Animeconin väki näkisi tämän tekstin sinä mikä se on. Tarkoitukseni ei ole haukkua ketään, vaan toivon ihan oikeasti, että tämän jälkeen ensi vuonna asiat olisivat paremmin. Olen ollut mukana tekemässä viittä eri tapahtumaa, jotka ovat toisistaan hyvin poikkeavia. Kokemusta ja näkemystä siis on erilaisista tapahtumista. Moni muukin asia pelkkien kisajärjestelyjen lisäksi näkyi olevan vähän niin ja näin, mutta nuo tuomarointi jutut ovat ne, mistä oikeasti vielä muistankin jotain. Kylmä totuus vaan on se, että en ikinä ole ollut mukana tekemässä conia, jossa niin moni ihan perustavaa laatua oleva asia olisi näkynyt itselleni olevan niin huonosti.

Loppuun sanottakoon vielä, että tietenkään kaikki ei ollut huonosti. Suurimmaksi osaksi ihmiset olivat mukavia ja tekivät parhaansa. Sanon suurimmaksi osaksi, koska Infon tyttöjen toimintaan tulosten kanssa olen oikeasti pettynyt. Mutta siis muuten ainakin itseltäni kysyttiin onko hommat hoidossa aina silloin tällöin ja esimerkiksi kadoksissa olleet kisaajat etsittiin ja löydettiin oikein mallikkaasti. Kisaajien osallistumisesta tunnuttiin olevan hyvin perillä, mikä helpotti ajankäyttöä tuomaroinnissa.

Seuraavaan päivitykseen sitten iloisempaa asiaa ja KUVIA! Niin kivoja kuvia saatiin ihanan Sharrkanini kanssa :3

-Lilian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti