maanantai 31. tammikuuta 2011

Cossien uusiokäytöstä

Kirjoittelin tossa irc-gallerian blogiini cosseistani ja muutoksista joita niihin haluaisin tehdä jotta mahdollisesti käyttäisin niitä uudestaan. Sitä kautta oikeestaan rupesin miettimään, että miksi yleensäkin cosseja käytetään vain sen yhden conin tai conpäivän ajan. Yleisin syy tähän varmastikin on tyytymättömyys pukuun. Aina tuntuu löytyvän jotain mikä ei ole ihan kohdallaan. Vian korjaamisen sijaan usein tehdään uusi puku. Koska muiden syistä tähän en voi tietää, kirjoittelin ylös omia syitäni ja muita syitä jotka tuli mieleen.

Mahdollisten pukuiltavien hahmojen määrä
Kun niitä kivoja hahmoja vaan on niin paljon. Tällä hetkellä omiin suunitelmiin kesälle olen onnistunut mahduttamaan kuusi uutta pukua, jokaiseen tapahtumaan johon aion osallistua uusi. Hahmoja joita haluaisin cossia on kuitenkin reilusti yli 20. Kun uusia cossattavia tuntuu tulevan ikkunoista ja ovista olen itse päätynyt yrittämään olla aloittamatta uutta peliä tai animea ennen kuin päätettyihin pukuihin on vähintäänkin kankaat hankittu.

Hahmon sopimattomuus itselle syystä kuin toisesta
Joskus hahmossa vaan on jotain mikä ei oikein toimi, oli se sitten hahmon persoona, puvun sopivuus itselle tai jokin ihan muu. Itselleni kävi Velvetin kanssa viime kesänä niin että hahmon puku ei yksinkertaisesti sopinut omalle vartalolleni ja vaikka olen hyvääkin kommenttia Velvetistä kuullut, tuskin tulen sitä uudestaan käyttämään. Ellen siiten pysty tekemään jotain ihmeitä puvulle tai vartalon mallilleni. Itse näkisin että hahmon sopimattomuus on vaikein asia korjata jos pukua haluaisi uudestaan käyttää.

Puvun epäkäytännöllisyys ja huono käyttöystävällisyys
Niin, jos puku on kovin epämukava päällä tai sitä täytyy koko ajan korjailla, ei sitä kovin helposti halua uudemman kerran päälleen laittaa. Kisa puvut ovatkin sitten tässä kohtaa ihan asia erikseen koska niitä ei välttämättä ole tarkoituskaan pitää kisaa ja mahdollisia photoshootteja pidempään päällä. Itselläni Noel Vermillion oli hyvin epäkäytännöllinen koska se pysyi päälläni pääosin hiuspidennysten kiinnittämiseen takoitetulla teipillä. Ei ollut kovin turvallinen olo kun tiesi että jos teipit pettää jää päälle pelkät alushousut. Cosplayn epäkäytännöllisyys on puvusta riippuen helppo tai vaikea asia korjata.

Mahdolliset kisoissa sijoittuneet puvut
Aikaisemmin jossain Cosplaykisassa kolmen parhaan joukkoon sijoittuneella puvullahan ei enää saa kisaan osallistua, joten jos kisaaminen kuuluu suunitelmiin ja on aikaisemmalla puvulla sijoittunut, täytyy uusi puku tehdä.

Samojen materiaalien hankkiminen
Tämäkään ei välttämättä aina ole ihan helppoa. Erityisesti harvinaisempien kankaiden hankkiminen uudestaan joskus myöhemmin voi osoittautua mahdottomaksi. Jos itse on sekoitellut maaleja saadakseen tietyn värin aikaan, voi myös tässä tulla ongelmaksi saman sävyn saaminen aikaan uudemman kerran. Itse tuppaan yleensä ostamaan kankaita liikaa joten jos ei kovin isoista osista ole kyse, pystyn sen yleensä korjaamaan.

Kun ongelmia pystyn kovasti miettimättä nimeämään tämänkin verran niin miksi sitten haluaisin mahdollisesti muokata joitain pukujani ja käyttää niitä uudestaan. No, olen valinnut hahmoja joista olen pitänyt ja pidän edelleen joten haluaisin toteuttaa hahmot niin että tekisin ne niin hyvin kuin vain osaisin. Koska olen käyttänyt pukuihini kuitenkin paljon rahaa ja aikaa, haluaisin niitä myös käyttää useammin kuin kerran. Rahaa säästyisi korjaamalla vanha puku uuden tekemisen sijaan. Koska asun kotona on tilaakin rajallisesti joten myös pukujen kunnollinen säilytys on sitä helpompaa mitä vähemmän niitä on. Olen ollut ja olen edelleen pääasiassa tyytyväinen kangasvalintoihini joten siksikään ei mitään pukua tarvitsisi kokonaan tehdä uudestaan, vaan kohtuullisen pienillä muutoksilla saisin paljon aikaan. Ihan heti seuraavaan coniin en kuitenkaan itse välttämättä paranneltua versiota aikaisemmasta puvusta tekisi vaan odottaisin jonkun aikaa jotta taidot pääsevät kertymään ja kun aikaakin on kulunut, tuntuu vanhakin puku hiukan paranneltuna taas paljon kivemmalta.
Mitä sitten parantaisin aikaisemmissa puvuissani. Toisin kuin irc-gallerian blogissani sanoin, olen tehnyt viisi cosplayta jotka lasken kunnollisiksi. Nämä ovat järjestyksessa Songstress Rikku Final Fantasy X-2:sta, Illyasviel von Einzbern Fate/Stay Nightista, Noel Vermillion BlazBlue:Calamity Triggerista ja Velvet Odin Spheresta. Lisäksi tänä syksynä tein Tifa Lockheartin Final Fantasy 7:stä. Sitä olen käyttänyt vasta Tampereen cosplay teemapäivillä. Näistä uudestaan haluaisin käyttää ainakin Songstress Rikkua ja Noel Vermillionia. Songstress Rikussa on eniten korjailtavaa ehkäpä juuri siksi että se oli ensimmäinen kunnon cosplayni. Suurimman muutoksen kokisivat paita ja kengät ja kokonaan uusiksi menisi proppi ja panta. Hameeseen ja vyöhön olen oikeastaan tyytyväinen. Hanskatkin ovat ihan hyvät. Hiusten laittamiseen olen löytänyt paremman keinon joten senkin osalta tulisi parannuksia. Noel Vermillionissa korjailtavat asiat ovat suhteellisen pieniä jos kenkien kokonaan uusiksi tekoa ei lasketa. Proppiin pitäisi pari osaa kiinnittää paremmin ja cossin käytännöllisyyttä parantaisin purkamalla hameeseen sisään ommellut rintsikat pois ja sen sijaan käyttämällä sellaisia ihoon liimautuvia kuppeja. Näin jos teipit sattuisivatkin pettämään, jäisi päälle jo enemmän. Illyassa ei kauheasti paranneltavaa ole, ehkä liimaisin kengät paremmin vielä pohjasta kasaan ja kävisin puvun tarkemmin läpi roikkuvien lankojen varalle. Uudet lapaset pitäisi tehdä koska vanhat pääsivät hukkumaan heti conin alussa. Velvetin suurin vika oli sen alaosan asettuminen niin että se katkaisi jo valmiiksi lyhyet vatsani ja selkäni vielä lyhyemmiksi. Muutettavia asioita olisivat ehkä rinnan alle tulevat röyhelöt ja hihoille pitäisi hiukan tehdä jotain. Tifan peruukin voisi tilata ebaysta tällä kertaa jolloin laatu olisi huomattavasti parempi. Kyynärpään kohdalle tuleva suoja pitäisi pystyä kiinnittämään paremmin, samoin pienet napit toisessa hanskassa.

Koska tämä on pariin vuoteen ensimmäinen pidempi tekstini, voi laatu olla aika kökköä. Olkaa siis rehellisiä ja jättäkää jotain kommenttia, jookos. Niin ja jos on jotain mistä haluaisitte että kirjotan, ehdottakaa. Näillä näkymin jossain vaiheessa tulossa ainakin jotain mietintää ja vastaavaa ensimmäisestä peruukin muokkaamisesta ja siitä miten valitsen ja toteutan omat pukuni.

2 kommenttia:

  1. Asiaa. n_n itellä on tuohon syylistaan vielä se lisäys, että joskus se kivan hahmon puku on vain tehty sen verran pienillä taidoilla, että parantelu tarkoittaisi melkein totaalista porkamista ja uudelleenkasaamista. Mielummin sitten siitä kohtaa ottaa uuden hahmon kiikariin. :'D
    Itelle kun eivät nuo Final Fantasyn hahmot snao mitään, niin kuvat olisi todella hyvä lisäys. Joko ihan hahmoista itsestään tai puvuista (tai vaikka molemmista? ;D).

    VastaaPoista
  2. Vivilan: Aion kyllä laittaa kuvia kun vaan saan selville miten se tehdään :) tehdyistä puvuista tulee varmaan pieni referenssikuva sekä joku kuva omasta puvusta ja noista tulevista sitten referenssikuva.

    VastaaPoista